Nova mobilització per demanar el tancament del CIE de Zona Franca

La protesta se celebrarà demà davant del centre i suma els esforços de sis entitats


Després de 5 anys de lluita, les entitats que demanen el tancament del Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs) han aconseguit que el proper 2 de juliol es debati la qüestió al Parlament. Demà, com cada  juny, les sis entitats que lideren el moviment han convocat una nova mobilització davant del CIE de la Zona Franca.

Coincidint amb el Dia Internacional del Refugiat, Tanquem els CIE, SOS Racisme, Migra Studium, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, l’Espai de l’Immigrant i Stop Mare Mortum, convoquen una concentració per mostrar el posicionament en contra d'aquests centres i de les males pràctiques, recollides en l'Informe CIE 2014, presentat el març passat.

La cita de dissabte se celebra en unes setmanes clau. Dimarts 9 de juny va finalitzar la feina del grup de treball creat al Parlament per debatre la situació d'aquests centres i les entitats ha elaborat un document que volen que les formacions polítiques assumeixin.

Sembla que les entitats comencen a comptar  amb un cert suport institucional, fet palès amb la creació del grup de treball, les conclusions de la qual es votaran definitivament el proper 2 de juliol en la comissió de justícia i drets humans.

Després de les municipals s'ha obert una nova via de pressió. La victòria d'Ada Colau a Barcelona és una bona notícia pel moviment, ja que l'alcaldessa s'ha posisionat clarament contra l'existència dels CIE.  La CUP, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ICV-EUiA han mostrat també el seu suport al tancament del centre.

Un Parlament sense competències

L'objectiu de la comissió del 2 de juliol és demanar als partits que instin al Gobern espanyol, que té competència exclusiva en matèria d'estrangeria, a tancar el centre de Zona Franca, l'únic de Catalunya, "en el termini més breu possible i en un màxim de sis mesos".

El document que es presentarà planteja acabar amb la detenció de persones "pel fet de no tenir la situació administrativa regularitzada" i proposa una sèrie de mesures que el CIE hauria de seguir abans del seu tancament: càmeres en els lavabos i les cel·les, disposició d'intèrprets per a tots els interns i l'avís als interns del "dia, hora i lloc de sortida del vol" que els deportarà al seu país d'origen, per tal que puguin acomiadar-se dels familiars i amics.

Reforçament del transport per dissabte

Des de SOS Racisme informen que s'habilitaran busos llançadores que sortiran des del metro de Bellvitge i que es reforçaran les dues línies d'autobús des de Plaça Espanya i el Paral·lel.

L'entitat ha demanat l'assistència d'associacions socials, veïnals, nacionals i polítiques, que ja van participar en la darrera manifestació l'octubre de l'any passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article